Uudet asuinrakennukset

Virastolla on jatkuvasti työn alla lukuisia restaurointi-, kunnostus-, ylläpito- ja kehittämishankkeita. Sivuston tähän osioon on koottu joitakin hoitokunnan hankkeista.

Suomenlinnan Länsi-Mustasaarelle on tarkoitus rakentaa uusia asuinrakennuksia. Mahdollisen rakentamisen aikataulu on auki.

Pääosa asunnoista tulee olemaan perheasuntoja. Asuntojen toteutuksessa pyritään käyttämään perinteisiä ja kestäviä, mutta silti nykyaikaiset rakentamisen laatuvaatimukset täyttäviä materiaaleja ja ratkaisuja. Asunnot tehdään esteettömiksi ja teknisesti uudenaikaisiksi. Asuntojen laatu- ja varustetaso tulee vastaamaan valtion normaalia vuokra-asuntokantaa. Asuntoihin rakennetaan luonnollinen, painovoimainen ilmanvaihto, jolloin toivotaan vältyttävän sisäilmaongelmilta.

Taustatietoa

Suomenlinnan hoitokunta järjesti yhdessä Suomen arkkitehtiliiton kanssa arkkitehtuurikilpailun uusista asuinrakennuksista Länsi-Mustasaarelle vuonna 2016. Kilpailun voittivat arkkitehti SAFA, sisustusarkkitehti SIO Jonna Heikkinen ja arkkitehti Tapio Kangasaho, arkkitehtitoimisto Heikkinen & Kangasaho Tampereelta. Heidän ehdotuksensa edustaa tämän päivän arkkitehtuuria ja luo paikkaan oman historiallisen kerrostumansa, mutta sisältää muistumia paikan historiasta. Tärkein arviointiperuste oli kokonaisarkkitehtuuri suhteessa Suomenlinnan merilinnoitukseen.

Kilpailuun saapui 157 työtä pääosin Suomesta, mutta osallistujia oli myös Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Ranskasta ja Espanjasta.

Alle on koottu valokuvia, jotka esittelevät Länsi-Mustasaarta ja aluetta, jonne asuinrakennukset on tarkoitus rakentaa.

Ilmakuva Suomenlinnan Pikku Mustasaaresta ja Länsi-Mustasaaresta Ilmakuva Länsi-Mustasaaren väliaikaisista asuinparakeista Ilmakuva Länsi-Mustasaaresta lounaasta päin Ilmakuva Länsi-Mustasaaresta kaupunkiin päin Ilmakuva Länsi-Mustasaaren vanhoista parakeista suoraan ylhäältä kuvattuna Ilmakuva Länsi-Mustasaaresta kohti Pikku Mustasaarta
Ilmakuva Länsi-Mustasaaresta mereltä päin pohjoisesta Kuva Länsi-Mustasaaren väliaikaisista parakeista mereltä katsottuna Kuva sillalta Länsi-Mustasaarelle Kuva Länsi-Mustasaaren väliaikaisista parakeista Länsi-Mustasaaren mäeltä kuvattuna