aino2Suomenlinnan hoitokunnan kunnossapitopalveluiden puutarhuri Aino Heininen pitää huolta Suomenlinnan maisemasta.

Aino työskenteli hoitokunnassa ensi kertaa kesätöissä 16-vuotiaana ja aloitti täyspäiväisesti vuonna 2008 puistotyöntekijänä. Vuonna 2016 Aino valmistui puutarhuriksi.

– Vaikka oma historiani linnoituksessa on jo pitkä, avautui Suomenlinnan maisema ja sen hoito minulle opintojeni myötä aivan uudella tavalla. Puutarhuri saa tehdä Suomenlinnassa todella monenlaista työtä: täällä on niittyalueita, pihoja, historiallisia puistoja ja kiveyksiä. Palvelemme niin asukkaita kuin kävijöitäkin. Pieneen alueeseen liittyy monia muuttuvia tekijöitä ja kerrostumia. Pidämme huolen, että Suomenlinnaan eri aikakausina tullut kasvillisuus säilyy, sillä se on tärkeä osa paikan kulttuurihistoriaa. On hienoa saada jättää oman käden jälki Suomenlinnan pitkään jatkumoon ja tuntea, että on väliä mitä me täällä nyt 2000-luvulla teemme.

– Käytännössä tehtäviini kuuluu niin haravointia, ruohonleikkausta, lumitöitä kuin heinän niittoa ja puuvartisten kasvien hoitoa. Päivät vaihtelevat vuodenajan ja tarpeen mukaan. Sesonkiaika on kesällä, mutta jos talvella tulee paljon lunta, on myös se todella kiireistä aikaa.

Traktori on Ainon luottokollega.

– Esimerkiksi roudaan traktorilla työtavaroita, vien jätteitä kompostiin ja auraan lunta talvisin. Traktori on näissä hommissa hyvä työkaveri.

Suositussa käyntikohteessa kävijät värittävät myös puutarhurin arkea.

– Kesällä töihin tuovat oman leimansa ne valtavat ihmismäärät, joita Suomenlinnassa silloin käy. Turvallisuus on tällaisessa paikassa tärkeintä, ja kävijät otetaan huomioon töitä suunnitellessa ja niitä tehdessä. Rytmitämme työtä esimerkiksi vuorokaudenaikojen mukaan mahdollisimman paljon siten, että teemme työt ruuhkaisimpina aikoina siellä, missä olemme mahdollisimman vähän kävijöiden tiellä. Työt on kuitenkin hoidettava tiettyinä päivinä eli aina emme voi pysytellä poissa suosituimmistakaan paikoista. Liikumme myös isoilla koneilla, joten senkin vuoksi olemme skarppina, jotta kaikilla on turvallista.

– Ympäri vuoden työhöni kuuluu roskien keräämistä, sillä sadat tuhannet kävijät jättävät paljon roskaa jälkeensä. Joskus toivoisi, että ihmiset jättäisivät jälkeensä siistimmän paikan, sillä kaikki eivät kiikuta roskia roskiksiin, vaan jättävät ne pilaamaan maisemaa muiden kävijöiden harmiksi.

Suomenlinnassa vuodenajat erottuvat selkeästi toisistaan.

– Syksyllä paikka rauhoittuu ja linnoitus pääsee eri tavalla oikeuksiinsa. Sydäntalvella täällä on vitivalkoista lunta, ja keväällä saaret ovat taas erilaiset. Paikka on minusta aivan mieletön.

– Suomenlinna on kylämäinen yhteisö. Se tuo omaan työhön paljon plussaa: on mukavaa tuntea ihmiset ja palvella asukkaita, toimia ikään kuin symbioosissa heidän kanssaan tutuilla paikoilla.

Linnoitus on Ainon mielestä aivan erityinen työpaikka.

– Suomenlinna on todella ainutlaatuinen paikka tehdä töitä. Alue on pieni, mutta teemme paljon töitä saadaksemme alueen säilymään. Tämä motivoi tosi paljon, koska työllä on oikeasti merkitystä historiallisen kohteen säilymisessä. Maailmanperintökohde vaatii parasta mahdollista laatua.

– Hoitokunta työyhteisönä on niin ikään erityinen, koska meillä on niin monen ammatin edustajia; titteleitä on kaikkiaan viitisenkymmentä, vaikka työntekijöitä ei ole montaa kymmentä sitä enempää. Heterogeeninen virastomme muodostaa oman yhteisönsä.

Työntekijä tekee heinätöitä, taustalla näkyy suomenlinnan muuria

Monipuolinen tehtäväkenttä

Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisella Suomenlinnan hoitokunnalla on laaja-alaiset tehtävät.

Rakennuttaja Pekka Vuorela istuu työpöydän ääressä. Työpöydällä on tietokone, jossa näkyy pohjapiirustus.

Rakennuttajana Suomenlinnassa

Restaurointipalveluiden rakennuttaja Pekka Vuorela pitää huolta, että rakennuttamisen pitkä ketju toteutuu suunnitellusti alusta loppuun.