Koldioxidavtrycket hos Sveaborgs fastigheter, också bostadsfastigheterna, är mycket litet. Byggnadsbeståndet är gammalt; byggnaderna har byggts huvudsakligen under 1700- och 1800-talen och grundrenoverats mellan 1990 och 2010.
Trots att bostäderna har fått alla bekvämligheter efter grundliga renoveringar kan de gamla golven knarra, och väggarna är inte raka som de är i nybyggen; de andas gammal historia, liksom hela Sveaborg, som utsetts till världsarvsobjekt av Unesco.
Det finns inga hissar i bostadshusen, och endast en av bostäderna i Sveaborg har en balkong. Olikt nyare byggnader finns det inga isoleringsglas i fönstren. Fönstren har dubbla fönsterglas och ytterfönstret öppnas i huvudsak utåt.
Det finns tvättstugor för invånarna och det är hittills gratis att använda dem. På öarna finns även flera bastur med allmänna turer och möjlighet att boka lägenhetsspecifika bastuturer. Dessutom har invånarna en möjlighet att hyra en koloniträdgård eller uteplats.
Helsingforsregionens miljötjänster HRM och förvaltningsnämnden ansvarar över avfallshanteringen. På öarna insamlas åtta olika avfallskomponenter, dessutom har invånarna möjlighet att hämta sina egna farliga avfall från hemmet till insamlingspunkten för farligt avfall. Insamlingspunkten förvaltas av förvaltningsnämnden och är belägen på servicestranden på Stora Östersvartö.
I en del av bostäderna finns fungerande värmeugnar som höjer boendets komfort. Som egentlig värmekälla har lägenheterna vattenburen centralvärme. Lagstadgad sotning av ugnar utförs årligen.
I bostadshusen finns ingen luftkonditionering eller värmeåtervinning. Ventilationen har genomförts antingen som mekanisk frånluftsventilation eller som så kallad självdragsventilation.
På Sveaborg finns cirka 800 invånare och 400 arbetsplatser.
Enligt beslut som Stadsrådet fattade på 1970-talet ska Sveaborg utvecklas till ett bilfritt område, om än trafikmängderna ökat på grund av växande tjänster. Hastighetsbegränsningen på hela Sveaborgs område är 20 km/h. Invånarna har möjlighet att få en boendeparkeringsetikett, som är giltig på fastlandet på Skatuddens område.
Väderförhållanden på Sveaborg motsvarat de vid Brunnsparkens strand; vanligtvis blåser vinden från sydväst, under höststormar kan det förekomma kraftiga vindar och regn. Under stilla varma sommardagar är omständigheterna motsatta.
Under de senaste åren har till och med en miljon besökare besökt Sveaborg årligen. Man försöker styra resenärer till sevärdhetsrutter istället för bostadsområden.
Resan till Sveaborg sker sjövägen. Sveaborgs Trafik Ab kör färjetrafiken som beställs av HST. Linjen som går mellan Sveaborg och Salutorget går varje dag. Den första avgången från Sveaborg i skrivande stund och med nuvarande tidtabeller är klockan 6.00 och sista från Salutorget klockan 2.20. Under sommartid avgår färjorna med 20–40 minuters mellanrum och vintertid med 40–60 minuters mellanrum.
Servicefärjan som åker mellan Sveaborg och Skatudden går endast på vardagar – den första avgången från Skatudden när texten skrivs och med nuvarande tidtabeller är klockan 7.25 och sista från Sveaborg klockan 15.30. Det finns åtta avgångar åt vardera håll, det vill säga cirka en gång i timmen. HRT:s AB-zonbiljett kan användas på båda färjorna.
På färjelinjen som går från Salutorget ryms som mest en stor paketbil, servicefärjan kan även transportera stora och tunga fordon och fordonskombinationer.
Under sommartid är det också möjligt att färdas med privat vattenbuss från Artilleriviken till Kolerabassängen vid Salutorget. HRT:s biljett gäller inte i vattenbussen, men vattenbussföretaget säljer förmånliga periodbiljetter åt dem som bor och arbetar på Sveaborg.
På Stora Östersvartö finns båtsällskapet Suomenlinnan Venekerho ry och segelsällskapet Suomenlinnan Pursiseura ry, som självständigt väljer sina medlemmar.
På Sveaborg finns en K-Market, flera restauranger och caféer. Dessutom finns det museer, ett daghem, lågstadieskola, bibliotek, myndighetscampus (gränsbevakningen, båtpolisen och båttullen), fängelse samt Sjökrigsskolan. Räddningsstationen bemannas under maj–oktober. Vid behov kan utryckningsfordonstrafiken använda Sveaborgtunneln, som går under havet från Västersvartö till Brunnsparken.
Suomenlinnaseura ry är invånarföreningen i Sveaborg. Styrelsen är det högsta beslutandeorganet inom Förvaltningsnämnden för Sveaborg, som har en invånarrepresentant som gemensamt väljs av invånarna.