Allmän information om Sveaborg

Planerar du ett reportage om Sveaborg?

Sveaborg är ett besöksobjekt i Helsingfors som hör till Unescos världsarvslista. Förvaltningsnämnden för Sveaborg som förvaltar fästningen erbjuder media material och information om objektet samt guidning på plats.

Webbplatsens texter

På vår webbplats finns mycket information om fästningen och servicen där. Texterna på våra webbplatser (både www.suomenlinna.fi och www.suomenlinnanhoitokunta.fi) kan lånas om man uppger källan. Källan uppges på följande sätt: Förvaltningsnämnden för Sveaborg, webbplats.

Bilder och videor

Bilder och videor som presenterar Sveaborg och fästningens service kan användas från bild- och videobankerna.

Till bildbanken
Se video

Filmteam

Filmteam ombedes läsa anvisningarna för filminspelning i världsarvsobjektet. Till anvisningarna.

Följ oss i sociala medier

På Facebook
På Instagram
På Twitter
På YouTube
• Publikationer kan markeras med hashtaggen #suomenlinna och #unesco

Grundinformation om Sveaborg

På den här sidan har vi samlat grundläggande information om världsarvsobjektets historia, service och evenemang samt om förvaltningsnämnden för Sveaborg som står som värd för fästningen.

Sveaborg är en historisk sjöfästning och Unescos världsarvsobjekt. Fästningen är ett av Finlands populäraste besöksobjekt med ca en miljon besökare varje år. Sveaborg är också en stadsdel där det bor ca 800 Helsingforsbor. Fästningen är belägen bara 15 minuters sjöresa från Helsingfors centrum. Museerna, restaurangerna, kafeteriorna och konsthantverkarnas arbetsrum har öppet alla årstider. I Sveaborg ordnas många evenemang året runt.

Världsarvsobjektet erbjuder mycket att se och uppleva. Huvudattraktionerna finns vid den blåa huvudrutten.. I fästningen finns 6 museer, 13 restauranger och kafeterior, gallerior, cykeltaxi och konsthantverkares arbetsrum. Guidade turer ordnas på många olika språk. På sommaren kan man segla med kanonslupen Diana och delta i ett guidat äventyr för barn. I Sveaborg ordnas många evenemang året runt. Se öppettiderna för vår service samt ytterligare information om evenemangen i vår kalender.

Öppna Sveaborgs broschyr här (pdf). Broschyren kan också hämtas i fästningens turistinformation nära HRT:s färjebrygga.

Byggnadsarbetet av fästningen som vi idag kallar Sveaborg inleddes år 1748. Sverige hade gått miste om sina östra delar i krigen mot Ryssland. Genom beslutet att grunda dubbla fästningar i Helsingfors och Lovisa strävade Sverige efter att skydda rikets östra gräns samt kusten mot anfallen från Ryssland.

Det var Sveriges mest omfattande byggnadsarbete på den tiden. I fästningen grundades en torrdocka som blev skärgårdsflottans bas. År 1750 fick sjöfästningen namnet Sveaborg som i finländarnas tal blev till Viapori.

År 1808 kapitulerade fästningen till den ryska armén. Sveaborg låg direkt under Sankt Petersburgs förvaltning och hörde inte till det autonoma Finland. Fästningen var en del av Sankt Petersburgs försvarslinje. Under den ryska tiden genomfördes där omfattande byggnadsprojekt och dess betydelse som garnison underströks. Under bombningarna i Krimkriget år 1855 fick fästningen stora skador.

Som en följd av inbördeskriget i Finland grundlades 1918 ett läger för krigsfångar i fästningen.

Fästningen fick namnet Suomenlinna i maj 1918 och den anslöts till staten Finland. Försvarsministeriet tog över förvaltningen av fästningen. Under andra världskriget fanns i Sveaborg ett kustartilleri samt en luftvärns- och ubåtsbas.

Sveaborg blev Unescos världsarvsobjekt år 1991.

Förvaltningsnämnden för Sveaborg är ett statligt ämbetsverk som lyder under undervisnings- och kulturministeriet och som restaurerar, underhåller, presenterar och förvaltar Sveaborgs sjöfästning. Sveaborg är en internationellt erkänd autentisk sjöfästning samt en livskraftig stadsdel i Helsingfors, där det bor 800 personer och arbetar 400–500 personer beroende på årstid. Fästningen är ett av Finlands sju världsarvsobjekt och ett av vårt lands mest populära besöksobjekt med ca en miljon besökare årligen.