Yleistietoa medialle

Sivun alaosassa on perustietoja Suomenlinnasta ja hoitokunnasta.

Suunnitteletko juttua Suomenlinnasta?

Suomenlinna on Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva vierailukohde Helsingissä. Linnoitusta hallinnoiva Suomenlinnan hoitokunta tarjoaa medialle materiaalia ja tietoa kohteesta sekä esittelyä paikan päällä.

Verkkosivujen tekstit

Verkkosivuiltamme löytyy paljon tietoa linnoituksesta ja sen palveluista. Verkkosivujemme (sekä www.suomenlinna.fi että www.suomenlinnanhoitokunta.fi) tekstejä voi lainata lähde mainiten. Lähde kirjataan seuraavasti: Suomenlinnan hoitokunnan verkkosivut.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Perustietoa Suomenlinnasta

Olemme koonneet alle perustiedot maailmanperintökohteen historiasta, palveluista ja tapahtumista sekä linnoitusta isännöivästä Suomenlinnan hoitokunnasta.

Suomenlinna on historiallinen merilinnoitus ja Unescon maailmanperintökohde. Linnoitus on Suomen suosituimpia käyntikohteita, jossa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää. Suomenlinna on myös kaupunginosa, jossa asuu noin 800 helsinkiläistä. Linnoitus sijaitsee vain 15 minuutin merimatkan päässä Helsingin keskustasta. Museoita, ravintoloita, kahviloita ja taidekäsityöläisten työhuoneita on avoinna kaikkina vuodenaikoina. Suomenlinnassa järjestetään lukuisia tapahtumia ympäri vuoden.

Maailmanperintökohteessa on paljon nähtävää ja koettavaa. Päänähtävyydet löytyvät pääasiallisen kulkureitin, sinisen reitin varrelta. Linnoituksessa on 6 museota, 13 ravintolaa ja kahvilaa, galleriatiloja, polkupyörätaksi ja taidekäsityöläisten työhuoneita. Opastettuja kierroksia järjestetään lukuisilla eri kielillä. Kesäisin pääsee seilaamaan tykkisluuppi Dianan kyytiin ja osallistumaan opastetulle lasten seikkailukierrokselle. Suomenlinnassa järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Katso palveluiden aukiolot ja lisätiedot tapahtumista kalenteristamme.

Nykyään Suomenlinna-nimellä tunnetun merilinnoituksen rakentamistyöt aloitettiin vuonna 1748. Ruotsi oli menettänyt itäisiä alueitaan sodissa Venäjää vastaan. Päätöksellä kaksoislinnoituksen perustamisesta Helsingin edustalle sekä Loviisaan Ruotsi pyrki suojaamaan valtakunnan itärajaa sekä rannikkoa Venäjän hyökkäykseltä.

Kyseessä oli Ruotsin tuon ajan mittavin rakennushanke. Linnoitukseen perustettiin kuivatelakka ja siitä tuli saaristolaivaston tukikohta. Vuonna 1750 merilinnoituksen nimeksi tuli Sveaborg joka suomalisten puheessa kääntyi muotoon Viapori.

Vuonna 1808 linnoitus antautui Venäjän armeijalle. Viapori oli suoraan Pietarin hallinnon alainen eikä kuulunut autonomiseen Suomeen. Linnoitus oli osa Pietarin puolustusrintamaa. Venäläisellä kaudella siellä toteutettiin mittavia rakennushankkeita ja sen merkitys varuskuntana korostui. Krimin sodan pommituksissa vuonna 1855 linnoitus vaurioitui pahoin.

Suomen sisällissodan seurauksena linnoitukseen perustettiin sotavankileiri vuonna 1918.

Linnoituksen nimeksi tuli Suomenlinna toukokuussa 1918 ja se liitettiin Suomen valtioon. Linnoitus siirtyi Puolustusministeriön hallintaan. Toisen maailmansodan aikaan Suomenlinnassa toimi rannikkotykistö ja ilmatorjunta- sekä sukellusvenetukikohta.

Unescon maailmanperintökohde Suomenlinnasta tuli vuonna 1991.

Tutustu historiaan tarkemmin upean 360-kartan avulla. Siirry karttaan tästä.

Suomenlinnan hoitokunta on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto, joka restauroi, ylläpitää, esittelee ja hallinnoi Suomenlinnan merilinnoitusta. Suomenlinna on kansainvälisesti arvostettu autenttinen merilinnoitus sekä elinvoimainen Helsingin kaupunginosa, jossa asuu 800 asukasta ja työskentelee vuodenajasta riippuen 400-500 henkilöä. Linnoitus on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta ja maamme suosituimpia käyntikohteita noin miljoonalla vuosittaisella kävijällään.

Talvimaisema ilmasta kuvattuna. Kuvassa näkyy kustaanmiekka ja taustalla helsingin mantere

Mediatiedotteet

Kaikki mediatiedotteet on koottu Suomenlinnaa hallinnoivan valtion viraston, Suomenlinnan hoitokunnan omalle sivustolle. 

Kuvassa päivänkakkaraniitty, jonka taustalla muuria

Ota yhteyttä

Lisätietoja osoitteesta media@suomenlinna.fi