Kävijätutkimukset

Suomenlinnan hoitokunta toteuttaa neljän vuoden välein kävijätutkimuksen. Viimeisin kävijätutkimus tehtiin vuonna 2018 ja oli kuudes Suomenlinnasta tehty tutkimus. Vuoden 2018 kävijätutkimushanke toteutettiin ensimmäistä kertaa yhteistyössä kaikkien Suomen seitsemän maailmanperintökohteen kesken. Tutkimuksen toteutuksessa on jo useampana vuonna tehty myös oppilaitosyhteistyötä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa.

Kävijätutkimuksista saadaan kattavasti tietoa kävijöistä ja heidän vierailukokemuksestaan. Kävijätutkimukset tuottavat arvokasta tietoa maailmanperintökohteen kehittämistyön tueksi.

Viimeisimmän tutkimuksen tuloksia

Vuonna 2018 Suomenlinnassa vieraili noin miljoona kävijää. Eniten kävijöitä vierailee kesäkaudella touko–syyskuussa. Talvikävijöiden määrä on kuitenkin noussut tasaisesti viime vuosina ja vuonna 2018 talvikävijöitä oli lähes 300 000. Suomenlinnan kävijämäärien seuranta perustuu matkustajamääriin lautalla ja vesibussilla. Lisäksi huomioidaan omilla veneillä saapuneet ja poistetaan kokonaismäärästä asukas- ja työmatkaliikenne.

Kävijöitä saapuu kaikkialta maailmasta. Viimeisimmän kävijätutkimuksen mukaan suomalaisten lisäksi viisi suurinta kansallisuusryhmää muodostivat saksalaiset, yhdysvaltalaiset, isobritannialaiset, venäläiset ja espanjalaiset. Ulkomaalaisten ja kotimaisten kävijöiden suhde vaihtelee talvi- ja kesäkaudella. Talvikaudella ulkomaalaisten määrä korostuu. Kokonaiskävijämäärästä 67 % on ulkomaalaisia.

Merilinnoituksen tärkeimpiä vetovoimatekijöitä ovat nähtävyydet, luonto, yhdessäolo ja kulttuuriperintö.

Lue lisää Suomenlinnan kävijöistä

Avaa tästä Suomenlinnan kavijatutkimus 2023 tiivistelmä

Avaa vuoden 2018 kävijätutkimuksen tiivistelmä tästä (pdf).

Lue vuoden 2018 kävijätutkimus kokonaisuudessaan tästä (pdf).

Kaikkien Suomen maailmanperintökohteiden kävijätutkimukset vuodelta 2018 löytyvät kohteiden yhteisiltä verkkosivuilta. Siirry verkkosivuille tästä.