Kävijätutkimukset

Suomenlinnan hoitokunta toteuttaa kävijätutkimuksen muutaman vuoden välein. Viimeisin kävijätutkimus tehtiin vuonna 2023 ja oli seitsemäs Suomenlinnasta tehty tutkimus. Vuoden 2023 kävijätutkimushanke toteutettiin toista kertaa yhteistyössä kaikkien Suomen seitsemän maailmanperintökohteen kesken.

Kävijätutkimuksista saadaan kattavasti tietoa kävijöistä ja heidän vierailukokemuksestaan. Kävijätutkimukset tuottavat arvokasta tietoa maailmanperintökohteen kehittämistyön tueksi.

Viimeisimmän tutkimuksen tuloksia

Vuonna 2023 Suomenlinnassa vieraili noin 904 000 kävijää. Eniten kävijöitä vierailee kesäkaudella touko–syyskuussa. Talvikävijöiden määrä on kuitenkin noussut tasaisesti viime vuosina ja vuonna 2023 talvikävijöitä oli noin 244 000. Suomenlinnan kävijämäärien seuranta perustuu matkustajamääriin lautalla ja vesibussilla. Lisäksi huomioidaan omilla veneillä saapuneet ja kokonaismäärästä poistetaan asukas- ja työmatkaliikenne.

Kävijöitä saapuu kaikkialta maailmasta. Viimeisimmän kävijätutkimuksen mukaan suomalaisten lisäksi viisi yleisintä kävijätutkimukseen vastanneiden lähtömaata olivat Yhdysvallat, Saksa, Iso-Britannia, Ranska ja Italia. Ulkomaalaisten ja kotimaisten kävijöiden suhde vaihtelee talvi- ja kesäkaudella. Talvikaudella ulkomaalaisten määrä korostuu. Kokonais­kävijämäärästä 65 prosenttia on ulkomailta saapuneita vierailijoita.

Merilinnoituksen tärkeimpiä vetovoimatekijöitä ovat nähtävyydet, luonto, yhdessäolo ja kulttuuriperintö.

Lue lisää Suomenlinnan kävijöistä

Avaa tästä Suomenlinnan kavijatutkimus 2023 tiivistelmä (pdf).

Avaa vuoden 2018 kävijätutkimuksen tiivistelmä tästä (pdf).

Lue vuoden 2018 kävijätutkimus kokonaisuudessaan tästä (pdf).

Kaikkien Suomen maailmanperintökohteiden kävijätutkimukset vuodelta 2018 löytyvät kohteiden yhteisiltä verkkosivuilta. Siirry verkkosivuille tästä.