Pauliina Harvikan on nähnyt varmasti todella moni Suomenlinnassa käynyt ihminen, sillä hän tekee päivittäin työtä linnoituksen raiteilla, niityillä ja puistoissa. Pauliinan työnkuvaan kuuluu monipuolista maisemanhoitoa – vuodenajasta riippuen esimerkiksi nurmikon leikkuuta ja niittämistä tai lumitöitä.

– Täällä Suomenlinnassa puutarhurin työ on luonteeltaan vahvasti säilyttävää ja ylläpitävää, siis aika toisenlaista kuin jossain tyypillisellä uudemmalla asuinalueella. Kaikessa pitää ottaa huomioon linnoituksen kulttuurihistoriallinen arvo. Myös tälle alueelle tyypillisen kasvilajiston tunteminen on tärkeää, kertoo Pauliina.

Hoitokunnan kunnossapitopalvelut-yksikössä työskentelevä Pauliina on syntyperäinen suomenlinnalainen ja asui linnoituksessa pitkään. Hoitokunnan palveluksessakin on vierähtänyt jo 15 vuotta, vaikka Pauliina välillä lähtikin kokeilemaan ihan toisen alan opintoja.

– Tulin heti lukion jälkeen kesätöihin, ja sitten opiskelujen jälkeen jäin tänne. Hoitokunnassa on osaava ja mukava porukka, ja vaikka osa työstä tehdäänkin yksin, maisemanhoidon työntekijät ovat jatkuvasti tekemisissä toistensa kanssa. Tauoillakin puhutaan paljon työstä, sanoo Pauliina.

– Tuntuu hienolta, että tätä työtä tehdään yhdessä. Suomenlinna on minulle paikkana tärkeä, ja työn tekeminen hyvin on täällä tosi monelle kunnia-asia.

Töiden ohella Pauliina on jatkanut opiskeluja, ja tätä juttua kirjoitettaessa työn alla on puistopuutarhurin tutkinto.

– Hoitokunnassa suhtaudutaan opiskeluun hienosti; siihen on hyvät mahdollisuudet ja sitä jopa tuetaan, mikä on hienoa, sanoo Pauliina.

Puutarhurin työn lisäksi Pauliina toimii hoitokunnassa työsuojeluvaltuutettuna.

– Ehdolle asettumiselle tuli luonteva tilaisuus, kun tehtävää pitkään hoitaneet varttuneemmat kollegat siirtyivät sivuun. Itselläni on aina ollut kiinnostusta asioiden hoitamiseen, enkä epäröi tarttua uusiin juttuihin. Valtuutetun tehtävät ovat antaneet mielenkiintoisen lisän omaan työhöni. Asioihin tulee perehdyttyä omallakin ajalla.

Entä saako puutarhuri työaikana tarpeekseen kasvien parissa oleilusta? Pauliinan tapauksessa ei.

– Vapaa-aikana tulee kyllä liikuttua paljon luonnossa. Tykkään luonnossa liikkumisesta, ja siinä on kiva yhteys työhöni.