Empire-tyylinen varuskuntakortteli ja kuutamo.

Varuskuntakorttelin korjaushanke

Virastolla on jatkuvasti työn alla lukuisia restaurointi-, kunnostus-, ylläpito- ja kehittämishankkeita. Sivuston tähän osioon on koottu joitakin hoitokunnan hankkeista.

Suomenlinnan Isolla Mustasaarella sijaitseva Varuskuntakortteli eli rakennukset C76, C82, C83 ja C84 läpikäyvät lähivuosina laajan remontin, jossa korjataan rakennusten tekniset järjestelmät, kylpyhuoneet, keittiöt ja pintamateriaalit sekä yhteiset tilat. Rakenteiden kuivatusjärjestelmiä korjataan paremmin nykyvaatimuksia vastaaviksi.

Isoa hanketta edistetään vaiheittain. Aikataulu on laadittu alustavasti, sillä sitä ei voi suunnitella tarkasti ennen kuin rahoitus varmistuu ja korjauksen yksityiskohdat suunnitellaan. Suunnitteluvaiheessa aikataulu aloituksineen ja valmistumisineen pikkuhiljaa varmistuu ja täsmentyy.

Ensimmäisenä työn alle otettiin rakennus C76, jonka korjaus alkoi vuonna 2020. Työ on valmistunut vuonna 2021.

Asukkaille tarjotaan väistöasunnot Suomenlinnasta

Rakentamisen ajaksi asukkaille järjestetään mahdollisuus väistöasuntoon Suomenlinnassa. Asukkaille tiedotetaan huoneenvuokralain mukaisesti vähintään kuusi kuukautta ennen muuttoa. Väistöasuntoina käytetään hoitokunnan muita vuokra-asuntoja. Osana hankkeen valmisteluita on tehty määräaikaisia vuokrasopimuksia, jotta väistöasuntoja on tarjolla riittävän paljon.

Korjaushankkeen taustaksi on tehty useita selvityksiä viime vuosien aikana. Näihin kuuluvat kuntotutkimukset, arkeologiset kaivaukset, maaperän haitta-ainetutkimukset ja vielä osin keskeneräiset rakennushistoriaselvitykset.

Rakennushistoriaselvitys/rakennus C76 (pdf, avautuu uuteen välilehteen)
Rakennushistoriaselvitys/rakennus C82 (pdf, avautuu uuteen välilehteen) 
Rakennushistoriaselvitys/rakennusten C83 ja C84 yhteiset aineistot (pdf, avautuu uuteen välilehteen)
Rakennushistoriaselvitys/rakennus C83 (pdf, avautuu uuteen välilehteen)
Rakennushistoriaselvitys/rakennus C84 (pdf, avautuu uuteen välilehteen) 
Rakennushistoriaselvitysten liitteet (pdf, avautuu uuteen välilehteen)

 

Lisätietoja Suomenlinnan hoitokunnalta:

 

12.10.2020 korjaushankkeen alkuvaiheessa julkaistu artikkeli:

Varuskuntakorttelin korjaushanke päässyt vauhtiin

Neljän asuinrakennuksen peruskorjaukset sisältävä Varuskuntakorttelin korjaushanke on päässyt vauhtiin. Ensimmäisenä työn alla on upseerikasarmi C76 eli ns. Soittokunnantalo, jossa purkutyöt on saatu melkein päätökseen.

Hankkeessa uusitaan kaikki rakennuksen talotekniset järjestelmät eli tehdään linjasaneeraus ja rakennetaan kylpyhuoneet kokonaan uudelleen. Myös kaikki kiintokalusteet vaihdetaan uusiin, eli keittiöiden ilme uudistuu ja kaapistojen tilankäyttö tehostuu. Ilmanvaihtojärjestelmänä säilyy koneellinen poisto.

Työlistaan sisältyvät myös ryömintätilan ilmanvaihdon parantaminen, alapohjarakenteiden osittainen uusiminen sekä asuntojen kaikkien sisäpintojen ja porrashuoneiden seinäpintojen maalaaminen. Lisäksi rakennuksen eteläpäätyyn tehdään uusi sisäänkäynti porraskäytävään.

Asukkaiden mahdollisuudet säilyttää tavaroitaan paranevat, sillä kellarissa oleva yhteiskylmiö poistetaan ja tilalle tehdään irtaimistovarasto.

Hoitokunta on C76:n työmaan päätoteuttaja, ja vastaava työnjohtaja Heikki Malinen on tiiviisti työmaalla valvomassa töiden sujumista. Ulkopuolisina urakoitsijoina mukana ovat ATL-Rakennushuolto Oy, LVI-Trio Oy, Aro Systems Oy, TJK-Automation Oy sekä Kari Helenius Oy.

– Urakoitsijamme ovat työskennelleet aiemminkin Suomenlinnassa ja tuntevat paikan erityisluonteen. Kaikki on tähän mennessä sujunut ilman suurempia yllätyksiä, kertoo hanketta vetävä rakennuttaja-arkkitehti Tiina Koskenniemi.

– Edellinen peruskorjaus rakennuksessa tehtiin vuosina 1980–1981. Silloin esimerkiksi kylpyhuoneet toteutettiin puurakenteisina. Nyt halutaan varmempia ja käyttöiältään pidempiä ratkaisuja, minkä vuoksi märkätilat toteutetaan kivirakenteisina, jatkaa Koskenniemi.

Tiilirunkoinen kasarmirakennus valmistui vuonna 1841 venäläisten upseerien kasarmiksi. Suomen itsenäistyttyä rakennuksessa asui Puolustusvoimien henkilökuntaa 1970-luvun alkuun asti. Tuona aikana se sai kutsumanimen Soittokunnantalo.

1970-luvulla rakennus siirtyi Suomenlinnan hoitokunnalle. Peruskorjauksen jälkeen se muutettiin nykyiseen käyttöön siviilien vuokra-asunnoiksi. Rakennuksessa on kaksi asuinkerrosta, joissa on yhteensä 14 asuntoa.

Soittokunnantalon korjaushanke valmistuu keväällä 2021 , ja se aloittaa Suomenlinnan asuinrakennusten peruskorjausten toisen kierroksen.

Lähivuosina peruskorjattavaksi on suunniteltu myös muut Varuskuntakorttelin asuinrakennukset eli C82, C83 ja C84. Kokonaisuuden on ajateltu olevan valmis vuonna 2023, mutta aikataulu voi vielä elää rahoitustilanteesta riippuen.