Kävijät ja matkailupalvelut

Suomenlinnasta on tullut vetovoimainen matkailukohde, jossa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää.

Viimeisen 20 vuoden aikana Suomenlinnan vuotuinen kävijämäärä on kasvanut 600 000:sta miljoonaan. Samalla kävijäprofiili on muuttunut. Aiemmin vierailijat olivat pääosin kesäpäivää linnoituksessa viettäviä kaupunkilaisia, nyt suurin osa tulee ulkomailta. Matkailuneuvonta, opasteet ja päänähtävyyksien kautta kulkeva sininen reitti ohjaavat kävijöitä hallitusti läpi linnoituksen.

Suomenlinnassa on yli kolmenkymmentä matkailupalveluiden tuottajaa. Osa yrityksistä on pieniä, ja joillekin matkailu on vain sivuelinkeino. Selkeitä palveluryhmittymiä muodostavat ravintolat ja kahvilat, museot ja näyttelyt, vesiliikennepalveluita tuottavat toimijat sekä majoituspalveluita tarjoava toimija. Osa taidealan toimijoista ja taidekäsityöläisistä avaa työhuoneitaan ja järjestää näyttelytoimintaa.

Suomenlinnan matkailullinen vetovoima tuottaa merkittävästi veronmaksajien investointia suuremman vaikutuksen pääkaupunkiseudun elinkeinoelämälle, kun kävijät liikkuvat, yöpyvät ja ostavat palveluita tai tuotteita. Suomenlinnan paikallistaloudellisten vaikutusten kehitystä seurataan säännöllisesti kävijätutkimuksissa.