Kustaanmiekka ilmasta kuvattuna.

Kartta Suomenlinnan vaiheista

Google Mapsin päälle tehdystä kartasta voit tarkastella Suomenlinnan historiaa.

Suomenlinnassa näkyvät ruotsalaisen, venäläisen ja suomalaisen aikakauden kerrostumat. Linnoitus on toiminut varikkolinnoituksena, ollut osa Pietarin kaupunkia suojannutta linnoitusverkostoa ja suojannut Helsinkiä.

Google Mapsin päälle tehdystä kartasta voit tarkastella Suomenlinnan historiaa kolmella tavalla: historiallisten karttojen, rakennusvaiheiden ja sijainnin näkökulmasta. Avaa kartta uuteen välilehteen tästä linkistä.

Ohjeita kartan käyttöön

Historialliset kartat

Pyöreistä karttapainikkeista saat näkyville historiallisia karttoja linnoituksen ruotsalaiselta, venäläiseltä ja suomalaiselta aikakaudelta.

Vuoden 1772 ruotsalaisen kauden kartta esittää Viaporin rakennustöiden tilannetta linnoituksen perustajan Augustin Ehrensvärdin kauden loppuvaiheessa. Kartta on Krigsarkivetin kokoelmista.

Vuoden 1822 kartta on venäläisellä kaudella piirretty linnoitussuunnitelma. Kartta on Kansallismuseon kokoelmista, venäläisen insinöörikunnan yleisasemapiirrosten sarjasta.

Suomalaisen aikakauden alusta on kolme karttaa. Vuoden 1922 inventointikartassa kuvataan Suomenlinnan rakennukset, käyttötarkoitus ja rakennusvuodet. Kartta on Suomenlinnan hoitokunnan kokoelmista. Vuoden 1923 kartta on ensimmäinen Suomenlinnan matkailukartta, ja se julkaistiin Ehrensvärd-seuran painattamassa Vanha Suomenlinna -oppaassa. Kartassa esitellään muinaismuistoalueeksi luetut Kustaanmiekan ja Susisaaren saaret. Vuoden 1931 topografinen kartta kuvaa Suomenlinnaa ja lähisaaria, mutta siitä puuttuu museoalueeksi katsottu osa linnoituksesta. Kartta kuuluu Merimuseon kokoelmiin.

Suomenlinnan rakennusvaiheet

Kartan alaosassa sijaitsevasta ylemmästä aikajanasta voit tarkastella linnoituksen rakennuskausia.

Historian vaiheet ovat jättäneet jälkensä Suomenlinnan rakennuskantaan. Sekä Ruotsin (1748–1808) että Venäjän (1808–1918) valtakaudella rakennetut osat ovat hyvin säilyneitä. Suomalaisella (1918–) aikakaudella toteutettuja rakennuksia on vähemmän, mutta ne muodostavat oman kerrostumansa.

Ruotsalaisen kauden rakennukset on merkitty punaisella, venäläisen kauden rakennukset keltaisella ja suomalaisen kauden rakennukset sinisellä värillä.

Suomenlinna Itämeren linnoituksena

Yksi linnoitus voi harvoin pysäyttää vihollista.

Kartan alaosassa sijaitsevasta alemmasta aikajanasta voit tarkastella linnoituksen sijaintia suhteessa muihin lähialueen linnoituksiin. Kartta skaalautuu Itämeren alueelle.

Ruotsalaiset linnoitukset on merkitty sinisellä ja venäläiset punaisella värillä.