Aleksi Pullin valtakunta on hoitokunnan varikkoalueella Isolla Mustasaarella. Hallintopalvelut-yksikössä varastomestarina työskentelevä Aleksi pitää huolta siitä, että kaikilla hoitokuntalaisilla on tarvitsemansa työkalut ja tarvikkeet työtään varten.

– Asuntojen ja muiden tilojen kunnossapidosta ja huollosta vastaava väki tarvitsee koko ajan tavaraa, jonka riittävyys pitää varmistaa. Oikeaa materiaalia oikeaan aikaan oikeaan paikkaan – siinä varastomestarin tehtävä tiivistettynä, sanoo Aleksi.

Koska Suomenlinnan ja mantereen välillä liikutaan lautoilla, puuttuvan osan tai materiaalin kipaiseminen kaupasta ei ole yhtä helppoa kuin useimmilla kollegoilla. Siksi huolellinen suunnittelu ja ennakointi on tärkeää. Työssä joutuu myös varautumaan melkein mihin tahansa. Kahta samanlaista päivää ei ole – ei ainakaan peräkkäin.

– Juuri äsken tilasin laitureille asennettavia ankkurointikieltomerkkejä. Sitä ennen kävin noutamassa erään perikunnan hoitokunnalle lahjoittaman pienoismallin, joka esittää yhtä Suomenlinnan linnakerakennelmista. Yleensä toki tilaan ja noudan varastoon tavallisempaa rautakauppatavaraa, jota Suomenlinnan asuintalojen ja muiden rakennelmien kunnossapidossa tarvitaan, kertoo Aleksi.

– Tässä työssä pitää ymmärtää rytmi, jolla hoitokunta toimii. On tiedettävä, mistä tuotteita voi saada ja milloin on oltava liikkeellä rytmin säilyttämiseksi. Suomenlinnan vanha rakennuskanta antaa työhön oman haasteensa, sillä ihan mikä tahansa tavara ei istu rakennusten tyyliin. Onneksi vanhoihin taloihin sopivaa tavaraa, kuten vetimiä, hakasia ja muuta pientavaraa, löytyy yllättävänkin helposti.

– Suomenlinna on poikkeuksellinen kokonaisuus, joten hyvä paikallistuntemus on isoksi avuksi. Esimerkiksi osa asunnoista on aika tavallisissa vaikkakin vanhoissa taloissa, mutta eräät asunnot on tehty linnoitusrakenteiden yhteyteen, ja niiden luonne on ihan omanlaisensa.

Aleksi on todellinen suomenlinnalainen, sillä työn lisäksi hän asuu linnoituksessa.

– Kun työtä pääsee tekemään tällaisessa hienossa ympäristössä, niin se on kirsikka kakun päällä, summaa Aleksi.