Kuvassa näkyy asuinrakennus vaasan kasarmi sekä Suomenlinna keskus

Alue ja rakennukset

Suomenlinnan hoitokunnan hallinnoima kansallisomaisuus käsittää yli 200 rakennusta sekä 80 hehtaarin maa-alueen kahdeksalla saarella. Etelästä alkaen lueteltuina saaret ovat: Kustaanmiekka, Susisaari, Iso Mustasaari, Pikku Mustasaari, Länsi-Mustasaari, Särkkä, yksi Pormestarinluodoista ja Lonna.

Suomenlinnassa on noin 330 vuokra-asuntoa, joista vastaa niin ikään Suomenlinnan hoitokunta. Asuntoja tulee vuokralle hyvin harvoin, vain muutamia vuodessa. Lue asumisesta Suomenlinnassa ja asuntojen hakemisesta.

Suomenlinnassa on 13 yksityistaloa, jotka ovat Venäjän vallan aikana rakennettuja kauppiastaloja ja upseeriston puuhuviloita. Myös niiden maapohja kuuluu valtiolle. Pikku Mustasaarella toimivan Merisotakoulun rakennukset omistaa ja niistä vastaa valtion kiinteistöyhtiö Senaatti-kiinteistöt. Kirkkorakennuksen ja sen tontin omistaa Helsingin seurakuntayhtymä.

Suomen valtio omistaa Suomenlinnan ympärillä noin 80 hehtaarin suuruisen merialueen, jossa lepää kymmeniä hylkyjä. Niiden tutkimustyö kuuluu Museoviraston meriarkeologian yksikölle.

Tutustu Suomenlinnan rakennuksiin päivitetyn rakennusten historia -kartan avulla.

Kuvassa muuria ja punaisia syksyn lehtiä

Ruotsalainen kausi

Parantaakseen Suomen puolustusta Ruotsi aloitti vuonna 1748 linnoitustyöt Helsingin edustalla sijaitsevilla Susiluodoilla. Kahta vuotta myöhemmin paikka sai nimekseen Sveaborg.

Kuvassa vaaleanpunainen vaasankasarmi -rakennus, jonka edustalla rinne, jossa keltaista ukonpalko kasvillisuutta

Venäläinen kausi

Viaporin linnoitus antautui toukokuussa 1808 Venäjän joukoille, ja samalla käynnistyi linnoituksen historiassa uusi vaihe. Seuraavana vuonna Suomesta tuli Venäjän alainen autonominen suuriruhtinaskunta, mutta Viapori pysyi hallinnoltaan venäläisenä sotilaskohteena.