Graafikko Erik Bruunin 70-vuotis­juhlanäyttely avautuu Suomenlinnassa

Taiteilija Erik Bruun viettää tänä vuonna 70-vuotistaiteilijajuhlaa. Suomenlinna-museossa avautuu taiteilijan uraa juhlistava Jaffasta Jaffaan, metsästä metsään-näyttely. Näyttelyssä on esillä töitä Bruunin 70-vuotisen taiteilijauran ajalta. Näyttely on avoinna Suomenlinnassa 23.5. – 10.11.2019.

Bruunin Jaffa-aiheet ovat olleet näkyvästi esillä 1950-luvulta lähtien. Vuosikymmenien kaari syntyy myös erilaisista metsäaiheista, joita julisteissa, postimerkeissä, julkaisuissa ja muissa Bruunin töissä on näkynyt koko graafikon uran ajan. Erik Bruunin sanoin: ”Metsä on ollut työnantajani monilla tavoin. Metsään eri tavoin liittyvät tilaus- ja muut työt ovat konkreettisesti tuoneet leivän pöytään, mutta lisäksi metsä on tarjonnut loputtoman aihe- ja ideavaraston moneen sellaiseenkin työhön, jossa metsä ei ole keskiössä.”

Erik Bruun graafikkona

Erik Bruun on suunnitellut noin 600 julistetta, yli sata postimerkkejä, esitteitä, kirjanomistajamerkkejä, seteleitä, yritys- ja yhdistysmerkkejä sekä julkaisujen ulkoasuja.

Eri elämänalueille liittyviä keksintöjä ja luovia ideoita on syntynyt sekä graafiseen suunnittelutyöhön liittyen että niiden ohessa. Uraan on kuulunut myös opetustyötä, toimia graafisen alan järjestöissä, palkintolautakuntien jäsenyyksiä, näyttelysuunnittelua ja monia muita tekemisen sarkoja.

Erik Bruun Suomenlinnan kuvaajana

Erik Bruun on asunut Suomenlinnassa jo lähes 50 vuotta ja taiteilijan työhuoneessa Suomenlinnassa syntyy edelleen uusia töitä. Suomenlinna, sen maisemat ja luonto ovat olleet Bruunin inspiraation lähteenä.

Maailmanperintökohde Suomenlinna onkin tullut monelle suomalaiselle ja kansainväliselle kävijälle tutuksi Erik Bruunin töiden kautta. Esimerkiksi vanhassa tuhannen markan setelissä komeileva Kuninkaanportti on Bruunin käsialaa. Luonto on vahvasti läsnä sekä Suomenlinnassa että Bruunin töissä ja monet Bruunin töihin päätyneistä aiheista ovat taiteilijan työhuoneestaan näkemiä luonnon tapahtumia. Hänen työtään arvostetaan ja rakastetut kuvat ovat monelle tuttuja arkipäivän tuotteista. Suomenlinnan paikallisyhteisön sydämissä Bruunilla on lähtemätön paikka.

Lisätietoja:

Suomenlinna on historiallinen merilinnoitus ja Unescon maailmanperintökohde. Linnoitus on Suomen suosituimpia matkailukohteita, jossa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää. Suomenlinna on myös kaupunginosa, jossa asuu noin 800 helsinkiläistä.

Kaikki uutiset