Kesävalvoja pyöräilee sillalla

Kesävalvojat Suomenlinnan daimoneina

Kesä on alkanut ja tuonut kesävalvojat Suomenlinnaan. Mitä linnoituksessa oikeastaan valvotaan? ”Se joka tietää, mikä on oikein, tekee oikein” sanoi Sokrates. Hän oli siinä mielessä onnekkaampi kuin me tavalliset tallaajat, että hänellä oli pieni ääni, daimon, joka älähti isäntänsä ollessa sortumassa hillittömyyksiin.

Kesävalvojat ovat ikään kuin Suomenlinnan omat daimonit. Meidän tehtävämme on kertoa jämäkän ystävällisesti, missä on menty tai ollaan ehkä vasta menossa vikaan. Teemme paljon ennaltaehkäisevää työtä olemalla näkyvillä ja kertomalla kävijöille, keitä olemme ja miten meihin voi olla tarvittaessa yhteydessä. Työ on siis hetkessä toimimisen lisäksi myös pitkäjänteistä informaation lisäämistä.

Huuhkajista grillien sammuttamiseen

Tämän vuoden kesäiltoihin on mahtunut kaikenlaista avonaisista akkunoista hullaantuneiden huuhkajien kautta uuraisiin ulkoilmakokkeihin. Yksikään vuoro ei ole ollut toisensa kaltainen. Niin kiireen kuin hiljaisuudenkin yli on kantanut kunnioituksen tunne sekä Suomenlinnaa ympäristönä että saarilla asuvia ja työskenteleviä ihmisiä kohtaan.

Arki ja juhla sujuvat hyvässä hengessä Suomenlinnassa ja uskallamme ottaa tästä pienen kunnianmurusen itsellemmekin. Pääansio iltojen sujuvuudesta on kuitenkin ehdottomasti muiden saarilla olevien: asukkaiden, kävijöiden ja toimijoiden. Yksi valvoja tekee sen, mihin omat edellytykset riittävät, mutta nuo edellytykset kasvavat taivaisiin, kun ihmiset toimivat fiksusti ja uskaltavat olla yhteydessä – meihin siinä missä toisiinsakin.

Mikä siis olisikaan sopivampi tapa lopettaa tämä ihmiskunnan ylistys kuin toivottaa miellyttävää kesänjatkoa kaikille kiitosten kera: hyvää kesää ja kiitos!

Suomenlinnan hoitokunnan kesävalvojat
Sebastian ja Sampo

Suomenlinnan hoitokunnan kesävalvoja kiertää saarilla viidettä kesää. Kesävalvoja työskentelee 14.5.-9.9.2018 maanantaista sunnuntaihin kello 18–02. Hänen tehtävänsä on neuvoa ja ohjeistaa kävijöitä maailmanperintökohteen arvon mukaiseen käytökseen. Kesävalvojan saa kiinni numerosta 0295 338 368.

Kaikki uutiset