Vinkkejä koululaisryhmille

Keväällä Suomenlinnassa vierailee runsaasti opinto- ja luokkaretkeläisiä. Kokosimme vierailun suunnittelun avuksi muutamia vinkkejä. Linnoituksessa voi liikkua itsekseen, mutta vielä antoisamman retkestä saa käyttämällä valmiita ohjelmia ja opastuksia.

Linnoituksessa kannattaa kulkea ryhmässä, sillä Suomenlinnassa on paljon vaarallisia ja aitaamattomia rakenteita. Oppilaita ei tule päästää kulkemaan ympäri aluetta ilman valvontaa.

Ohjelmapaketit

Ehrensvärd-seuran valikoimissa on opastettuja kierroksia, suunnistusvisa sekä yhdistelmäpaketteja Suomenlinnan tarjonnasta. Ehrensvärd-seuralta voi halutessaan tilata koko retkikokonaisuuden sisältäen esim. museokäynnit, opastukset, ruokailun ja vesibussimatkan. Ehrensvärd-seura järjestää opastettujen kävelykierrosten lisäksi 6-13-vuotiaille suunnattuja lasten seikkailukierroksia. Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivuille tästä.

Myös leirikouluyhdistyksen ylläpitämä Hostel Suomenlinna tarjoaa ohjelmaa linnoituksessa vieraileville kouluryhmille. Ohjelmatarjonnassa on rannikon luontoa, saaristoretkeilyä ja seikkailua historiallisessa ympäristössä. Hostelli tarjoaa paketteja, joihin sisältyy ohjelman lisäksi majoitus ja ruokailut. Siirry Hostel Suomenlinnan sivuille tästä.

Museot

Suomenlinnassa on kuusi museota.

Avoinna ympäri vuoden ovat:

Koululaisryhmät pääsevät opettajan johdolla ilmaiseksi Suomenlinna-museoon ja Sotamuseon maneesiin. Suomenlinna-museon lyhytelokuvan katselu kannattaa varata ennakkoon museolta. Lyhytelokuvan varausmaksu on 25 € ryhmältä.

Avoinna kesäkaudella touko-syyskuussa ja tilauksesta ympäri vuoden ovat:

Ehrensvärd-museon ollessa auki koululaiset pääsevät museoon ilmaiseksi opettajan johdolla.

Avoinna kesäkaudella touko-syyskuussa ovat:

Tullimuseo on kaikille maksuton.

Museot ovat koonneet koululaisvierailujen etukäteisvalmistelua varten 10 kysymyksen listat, jota ryhmät voivat hyödyntää vierailullaan. Kysymykset löytyvät täältä museot-otsikon alta.

Ruokailu

Suomenlinnassa koululaisryhmät voivat ruokailla saarten ravintoloissa. Ruokailut ryhmille tulee tilata etukäteen. Ruokailupaketteja voi tiedustella kahviloista ja ravintoloista, joista voi lukea lisää tästä. Toinen vaihtoehto on tilata ruokailut Ehrensvärd-seuran kautta osana muuta Suomenlinna-ohjelmaa.

Omia eväitä voi nauttia Kustaanmiekan eväsruokailutilassa, joka on avoinna toukokuun alusta lokakuun puoliväliin. Eväsruokailutilaa ei voi varata omaan käyttöön. Tila on kaikkien käytössä. Lue lisää eväsruokailutilasta.

Majoitus

Majoittuminen on mahdollista Hostel Suomenlinnassa lähellä lauttarantaa. Hostellissa on 39 petipaikkaa ja huoneita on 8 yhden hengenhuoneesta isoihin ryhmähuoneisiin. Siirry hostellin omille sivuille tästä.

Tapahtuma- ja aukiolokalenteri

Katso kaikkien palveluiden tarkat aukioloajat kalenterista.

Liikenneyhteydet ja liput

HSL:n lautat lähtevät Kauppatorilta ympäri vuoden. Suomenlinnaan kulkee kesäkaudella lautan lisäksi myös JT-Linen vesibussi, joka lähtee Kauppatorin kolera-altaalta. Lue lisää kulkuyhteyksistä.

HSL:n matkailijaliput voi ostaa ryhmälle jo ennakkoon. Neuvoja ryhmälippujen ostamiseen löydät täältä.

Vesibussin lippuvaraukset tehdään suoraan JT-Linen toimistosta. Siirry JT-Linen sivuille tästä. Toinen vaihtoehto on hankkia vesibussiliput Ehrensvärd-seuran kautta osana muuta Suomenlinna-ohjelmaa. Siirry Ehrensvärd-seuran verkkosivulle tästä.

Vinkkejä ajankäyttöön

Aikaa kannattaa varata vähintään puoli päivää, koska alue on laaja ja nähtävää on paljon. Ehdotuksia ajankäytöstä Suomenlinnassa:

  • merimatka Suomenlinnaan n. 15 min
  • lyhytelokuva Suomenlinna-museossa 25 min
  • opastettu kierros ulkoalueilla 1 h
  • lasten seikkailukierros 1 h 30 min
  • museokäynti 30 min/museo
  • ruokatauko 45 min

Mitä mukaan retkelle?

Suomenlinnan retkelle kannattaa aina pukeutua lämpimästi ja varustautua mukavilla jalkineilla. Taskulamput kannattaa ottaa mukaan, sillä muurien suojissa kiemurtelevat tunnelit ovat hauskoja, mutta pimeitä paikkoja.

Suomenlinna-esitteen voi noutaa matkailuneuvonnasta, joka sijaitsee vaaleanpunaisessa Rantakasarmissa heti lauttarannan tuntumassa. Esite sisältää myös alueen kartan. Matkailuneuvonnasta voi hakea myös Lasten Suomenlinna -kartan, joka sisältää kartan lisäksi Suomenlinna-aiheisia tehtäviä ja vinkkejä. Lue lisää matkailuneuvonnasta.

Tutustu linnoitukseen jo ennen retkeä

Ennen saapumista Suomenlinnaan kannattaa tutustua linnoituksen Skyview palveluun sekä historiasta kertovaan 360-karttaan.

Tarvitsetko apua?

Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee huhtikuun loppuun asti päivittäin klo 10-16 ja toukokuusta alkaen päivittäin klo 10-18.

  • 0295 338 410
  • WhatsApp 050 572 4072
  • info@suomenlinna.fi

Tervetuloa maailmanperintökohde Suomenlinnaan!

Kaikki uutiset