Kuvassa syreenipensas täydessä kukkaloistossa

Muovipakkausten keräys alkaa Suomenlinnassa tammikuussa – säästä luonnonvaroja ja vähennä päästöjä kierrättämällä

Iloisia uutisia ympäristölle! Kauan kaivattu muovipakkausten keräys alkaa Suomenlinnassa tammikuussa viikolla 3.

Muovipakkausten keltaisia keräysastioita tuodaan asukkaiden käytössä olevista jätepisteistä kaikkiaan 11:een. Katso kartasta, mihin jätepisteisiin muovinkierrätysastiat tammikuussa tuodaan.

Voit vaikkapa aloittaa uuden vuoden laittamalla muovipakkauksia talteen jo ennakkoon tulevaa keräystä varten. Muistathan, että keräys koskee nimenomaan muovisia pakkauksia, ei muuta muovia.

Muovinkeräysastiat tunnistat keltaisesta väristä. Kuvallisiin jäteastiasuojiin tulee muovinkeräyksen käynnistymisen myötä uudet lajitteluohjeet sekajätteelle ja muoville. Muovipakkausten keräyksen järjestämisestä vastaa HSY.

Miksi kierrättää muovipakkauksia?

Kierrättämällä säästät raaka-aineita ja energiaa. Oikein lajitellut ja palautetut pakkausmuovijätteet voidaan hyödyntää raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamisessa.

Uusiomuovista valmistetaan mm. jätesäkkejä, kauppakasseja, kukkaruukkuja, putkia ja levyjä. Kun muovin valmistukseen ei käytetä uutta öljyä, säästyy niin energiaa kuin arvokkaita luonnonvaroja.

On arvioitu, että muovintuotanto ja muovijätteen poltto aiheuttavat vuosittain maailmanlaajuisesti noin 400 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Jos maailman kaikki muovijäte kierrätettäisiin, saatu säästö vastaisi 3,5:tä miljardia tynnyriä öljyä vuodessa.

Mitä ja miten lajitella?

Pakkausmuovikeräykseen kuuluvat ne muovipakkaukset, jotka ovat alun perin olleet jonkin tuotteen pakkauksia eli muovisia rasioita, kääreitä, purkkeja, pusseja tms.

Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Pakkaukset ovat kyllin puhtaita, kun niistä ei aiheudu hajuhaittoja.

Korkit ja kannet laitetaan erillisinä keräysastiaan. Eri muovilaatuja ei saa laittaa sisäkkäin.

Mitä keräykseen ei saa laittaa?

Muovinkeräykseen ei kuulu PVC-muovi, joka voi pilata kierrätettävän muovierän. PVC-muovin tunnistaa 03-merkinnästä.

Erittäin likaiset tai metallia sisältävät muovipakkaukset kuuluvat sekajätteeseen.

Vaarallisten aineiden jäämiä, kuten maalia, kemikaaleja tai öljyjä sisältävät purkit ja tölkit tulee viedä vaarallisen jätteen keräykseen. Lääkkeiden jäämiä sisältävät purkit palautetaan apteekkiin.

Muoviset esineet, kuten lelut, keittiötarvikkeet, hammasharjat tms. eivät ole pakkauksia, vaan kuuluvat sekajätteeseen.

Lisätietoja muovipakkauksien keräyksestä tai muista kierrätysasioista

  • muovipakkauksien keräyksestä tai muista kierrätysasioista maisema-asiantuntija Iina Johanssonilta, puh. 0295 338 322, iina.johansson@suomenlinna.fi (lomalla 21.12.2018-7.1.2019)
Kaikki uutiset