Ulkokartan sisältö

Opasteet heräävät eloon Suomenlinnassa lisätyn todellisuuden avulla

Suomenlinnassa pääsee tutustumaan historiaan uudella tavalla, kun osa linnoituksen opasteista herää eloon lisätyn todellisuuden avulla. Lisätyllä todellisuudella (augmented reality, AR) tarkoitetaan virtuaalisten elementtien lisäämistä todelliseen maailmaan.

Linnoituksen ulkoalueilla on kolme kohdetta, joissa on hyödynnetty lisättyä todellisuutta: venäläinen kauppiaskortteli, kuivatelakan näköalatasanne ja Piperin puisto. Venäläisessä kauppiaskorttelissa kauppiaan rouva ennustaa korteista 1800-luvulla. Telakalla nykyajan suomenlinnalainen kertoo kuivatelakan toiminnasta. Piperin puistossa pääsee sukeltamaan 1700-luvun maailmaan.

Tavoitteena projektissa oli elävöittää linnoituksen historiaa. Suomenlinna on täynnä mielenkiintoisia tarinoita, joita halutaan tuoda esiin laajalle yleisölle. Lisätty todellisuus tuo uusia mahdollisuuksia maailmanperintökohteen esittelyyn ja sen avulla on mahdollista esitellä myös linnoituksen muuten suljettuina pidettäviä tiloja.

 – Olemme odottaneet innolla tätä uudistusta ja oli vaikuttavaa nähdä, kuinka opasteet heräsivät eloon. Kävijä saa aivan erilaisen ulottuvuuden Suomenlinna-vierailuun lisätyn todellisuuden kautta. Linnoituksen historia on uudella tavalla läsnä, kun sen voi sekä kuulla että nähdä lisätyn todellisuuden avulla, kommentoi Suomenlinnan hoitokunnan vastaava matkailuneuvoja Veera Nikkanen.

Opasteiden lisäksi lisättyä todellisuutta voi kokeilla Suomenlinnan Rantakasarmin matkailuneuvonnassa ja sisältöä on ohjelmoitu myös linnoituksen ulkokarttoihin. Matkailuneuvonnan pienoismallin tai ulkokartan skannaamalla pääsee muun muassa kurkistamaan toisen maailmansodan aikana käytössä olleeseen ilmavalvontakeskus IVAKiin, joka avautuu tänä vuonna yleisölle opastettujen kierrosten muodossa.

Teemme yhteistyötä suomalaisen Robust North -yrityksen kanssa, jonka päätuote on lisätyn todellisuuden sovellus, Arilyn. Venäläisen kauppiaskorttelin, telakan ja Piperin puiston sisällön on toteuttanut Teatteri Vapaa Vyöhyke yhteistyössä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa.

– Draamallinen sisältö ottaa ensiaskeliaan AR-skenessä ja olemme innoissamme saadessamme tuoda Suomenlinnaan sijoittuvan kokonaisuuden kävijöiden koettavaksi. Luomamme AR-kohtaukset ovat teatterin, elokuvan ja animaation sekoituksia. Meille tämän esitysmuodon tutkiminen on ollut antoisaa ja kehitysideoita on tullut matkan aikana valtavasti, kertovat Lija Fischer ja Eetu Lipponen Teatteri Vapaa Vyöhykkeestä. Toivotamme inspiroivaa aikamatkaa AR-maailmassa!

Lisätietoja

Suomenlinna on historiallinen merilinnoitus ja Unescon maailmanperintökohde. Linnoitus on Suomen suosituimpia matkailukohteita, jossa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää. Suomenlinna on myös kaupunginosa, jossa asuu noin 800 helsinkiläistä.

Kaikki uutiset