Kuvassa syreenipensas täydessä kukkaloistossa

Paarlastihuone on jälleen käytössä

Isolla Mustasaarella rakennuksen C40 eteläpäädyssä sijaitsevan Paarlastihuoneen korjaus on valmis, ja tila on jälleen käytössä ja kaikkien vuokrattavissa.

Tilassa on tehty laajat korjaustyöt, joissa tavoitteena on ollut muun muassa sisäilman laadun parantaminen. Samalla parannettiin tilan esteettömyyttä. WC-tilat on uusittu, ja toinen WC on tehty esteettömäksi. Lisäksi lähitulevaisuudessa päädyn toisen sisäänkäynnin esteettömyyttä parannetaan.

– Pyrimme muuttamaan Paarlastihuoneen aiempia ratkaisuja mahdollisimman vähän. Tuolit varastoitiin korjauksen ajaksi ja tuotiin sellaisenaan takaisin, eli katsomon paikkaluku on sama kuin ennen. Myös tilan valaistusratkaisut jätettiin ennalleen, kertoo korjausrakentamisen asiantuntija Sampo Ahola.

Paarlastihuoneen korjaamisessa kyseessä oli tavallaan toinen ”restaurointikierros”, jossa 1990-luvulla tehdyn korjauksen ratkaisut arvioitiin toimiviksi. Ne ovat myös osaltaan todisteita tilan arvot ja merkitykset tunnistavasta korjaustavasta. Tärkein periaate restauroinneissa on tehdä vain välttämätön ja säilyttää alkuperäiset materiaalit ja rakenteet. Joskus kuitenkin esimerkiksi terveyteen liittyvät tekijät voivat edellyttää isojakin muutoksia.

Korjauksen keskeinen tavoite oli varmistaa tilan sisäilman terveellisyys. Korjaustarpeen yhtenä syynä olivat haitta-aineet, joita kivilattian alla olevassa louheessa oli havaittu. Maa-ainesta poistettiin noin 30 000 kg, ja valtaosa tilan lattiarakenteista jouduttiin purkamaan korjaustyön ajaksi.

– Päädyimme ratkaisuun, jolla estetään mahdollisten päästöjen päätyminen maaperästä tilan sisäilmaan. Kivilattian alle asennettiin radonputkisto, jolla poistoilma johdetaan alapohjasta katolle. Lisäksi puhdistimme katon holvauksessa olevan poistoilmakanavan, johon oli kertynyt kivimurskaa kivisen hormin rapautuessa. Nyt tilan ilmanvaihto on toimiva ja hallittu.

Pitkän korjausurakan jälkeen Paarlastihuone on siis jälleen vapautettu vuokrauskäyttöön. Tilan voi varata normaalitapaan ottamalla varauskalenterin kautta yhteyttä hoitokunnan tilavuokraan.

Linkki Paarlastihuoneen esittelyyn ja varauskalenteriin (suomenlinna.fi, avautuu uuteen välilehteen)

Kaikki uutiset