Suomenlinna kasvattaa suosiotaan talvikohteena

Maailmanperintökohde Suomenlinnan suosio talvimatkailijoiden kohteena kasvoi viime vuonna reilusti. Merilinnoituksessa vieraili vuoden 2016 tammi-huhtikuussa ja loka-joulukuussa 20 prosenttia enemmän ihmisiä kuin edeltävänä vuonna. Kaikkiaan kävijöitä näinä seitsemänä kuukautena oli 283 000.

Talvikauteen laskettavien kuukausien kävijät ovat tutkimusten mukaan pääosin ulkomaisia matkailijoita, mutta myös kotimaiset ja erityisesti pääkaupunkiseutulaiset tulevat yhä enemmän nauttimaan maailmanperintökohteen rauhasta ja maisemista talvisaikaan.

Merilinnoitusta hallinnoivan, opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen Suomenlinnan hoitokunnan tavoitteisiin lukeutuu talvikauden piristäminen muun muassa paikallisten palveluiden takaamiseksi. Matkailijat löytävät tiensä hienosti myös Suomenlinnan kuuteen museoon, joiden kävijämäärät ovat jälleen hienoisesti nousseet.

– Parantunut palvelutarjonta palvelee kävijöitä entistä paremmin talvikaudella, ja samalla tietysti linnoitukseen olennaisesti kuuluvat vakituiset asukkaat ja työntekijät saavat parempia palveluita ympäri vuoden. Tämä kokonaisuus on meille hoitokunnassa keskeinen tavoite, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan kehittämispäällikkö Petteri Takkula.

– Suomenlinnassa aukesi tänä vuonna uusi, ympäri vuoden auki oleva ravintola. Talvikaudella on ollut avoinna myös muutama museo enemmän kuin aiemmin. Marraskuussa järjestettiin Kekri-tapahtuma, ja joulun liepeillä täällä on lapsille ja lapsenmielisille tonttupolku. Talvella on ollut esimerkiksi nykysirkusta ja teatterituotantoja. Linnoituksessa tapahtuu siis ympäri vuoden.

Vuonna 2016 Suomenlinnan matkailutilastoissa näkyi kaksi piikkiä: toinen toukokuussa viereisen Vallisaaren avauduttua yleisölle ja toinen syys-lokakuussa, jolloin Suomenlinna oli suosittu Pokemon Go pelaajien kohde.

Kaikkiaan merilinnoituksessa vieraili 1 052 000 ihmistä vuonna 2016. Kävijämäärä lasketaan lautta- ja vesibussitilastoista sekä omalla veneellä tulevista kävijöistä. Näin muodostuvasta kokonaisluvusta vähennetään asukas- ja työmatkaliikenteen arvioitu määrä.

Suomenlinna on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta sekä yksi Helsingin kaupunginosista. Linnoituksessa asuu noin 800 ihmistä ja työskentelee vuodenajasta riippuen 400-500 ihmistä. Suomenlinnassa on 12 ravintolaa tai kahvilaa sekä 6 museota, joiden aukiolot vaihtelevat vuodenajan mukaan.

Lisätietoja:

Kaikki uutiset