Tunnelin korjaaminen alkaa vuonna 2017

Suomenlinna yhdistyy kaupungin kunnallistekniseen verkkoon meren alitse kulkevan tunnelin kautta. Kaivopuistosta Länsi-Mustasaarelle kulkevaa tunnelia pitkin tulevat suomenlinnalaisille myös vesi, sähkö sekä tietoliikenne- ja tv-yhteydet. Tunneli on tarkoitettu myös hälytyskäyttöön.

suomenlinnan_tunneli3

Tunneli on huonossa kunnossa, ja sen peruskorjaushanke on parastaikaa meneillään. Nykyisellään tunnelin vuotovedet aiheuttavat korroosiota teknisille järjestelmille, ja vuotovesien mukanaan tuoman radonin vuoksi huoltohenkilökunnan työaikaa tunnelissa joudutaan rajoittamaan merkittävästi. Ilmastointi ja valaistus kaipaavat korjaamista, ja on vaarana että tunnelin katosta putoaa kiviä. Helsingin pelastuslaitos on turvallisuussyistä päättänyt olla käyttämättä tunnelia.

Alkuvuoden 2016 aikana Suomenlinnan hoitokunta on kilpailuttanut korjaushankkeen suunnittelijoita ja toteuttajia. YIT:n ja Pöyryn muodostama ryhmittymä valittiin työhön kesäkuun lopussa.

Hankkeen kehitysvaihe alkaa elokuussa 2016, ja se päättyy näillä näkymin vuodenvaihteessa. Kehitysvaiheessa suunnitellaan, mitä tunnelissa korjataan, millä tavalla sekä millä aikataululla korjaushanke toteutetaan. Lisäksi suunnitellaan hankkeen edellyttämät poikkeusjärjestelyt.

Tunnelia aletaan korjata keväällä 2017. Tarkka ajankohta täsmentyy kehitysvaiheessa. Töiden alkaessa hanke näkyy myös Suomenlinnan saarilla. Työmaan päätukikohta rakennetaan tunnelin toiseen päähän mantereelle Kaivopuistoon, ja pienempi satelliittitukikohta tulee Länsi-Mustasaarelle. Lisäksi käytössä on mahdollisesti varastointia varten proomu, joka kiinnitetään Länsi-Mustasaaren rannalle. Tukikohdat aidataan, ja ulkopuolisten kulku niille estetään. Hankkeesta tulee mahdollisesti häiritsevää pölyä, ääntä sekä työmaaliikennettä. Julkisen lauttaliikenteen käyttö pyritään minimoimaan. Kuljetukset Suomenlinnaan on tarkoitus hoitaa pääasiassa tunnelin kautta sekä meritse työveneellä.

Tiedotamme suomenlinnalaisille lisää, kun hanke etenee. Tietoa hankkeesta saa myös hoitokunnan nettisivuilta.

Korjaushanke toteutetaan allianssimallilla, jossa projektin osapuolet vastaavat yhdessä suunnittelusta, rakennuttamisesta ja toteutuksesta jakaen projektiin liittyvät riskit ja hyödyt. Myös kilpailutus tehtiin yhdessä; hankintaprosessiin osallistuivat hoitokunnan lisäksi tunnelin käyttäjistä Helen ja Helsingin pelastuslaitos. Allianssille perustetaan yhteinen työtila Suomenlinnaan.

Kaikki uutiset