Kuvassa näkyy Suomenlinna ilmasta käsin. Etualalla Kustaanmiekka ja taustalla näkyy Helsingin mantere

Turvallisuusviranomaiset vahvistavat läsnäoloaan Helsingin edustalla Suomenlinnassa

Rajavartiolaitos, Tulli ja poliisi vahvistavat läsnäoloaan entisestään Helsingin edustalla perustamalla Suomenlinnaan yhteisen tukikohdan. Turvallisuusviranomaisten yhteinen asema Suomenlinnan merilinnoituksessa tuo synergiaetua viranomaisten toimintaan, edistää toimintaedellytyksiä merialueilla ja parantaa Suomenlinnan turvallisuutta. Suomenlinna sijaitsee käytännöllisessä paikassa merellä pääkaupungin edustalla, josta on helppo lähteä liikkeelle.

Suomenlinnan merivartioaseman PTR-hanke (poliisi, tulli, rajavartiosto) varmistui 14.5. allekirjoitetulla esisopimuksella. Sopimuksen mukaan Suomenlinnaa hallinnoiva valtion virasto, Suomenlinnan hoitokunta kunnostaa turvallisuusviranomaisille yhteiset tilat Suomenlinnaan. Hankkeen tavoitteena on uudistaa merivartioasemaa rakentamalla uutta ja korjaamalla vanhaa nykyaikaiseksi. Varsinainen, 10-vuotinen ja 5 vuoden option sisältävä sopimus on määrä allekirjoittaa vaiheittain vuosina 2020-2021.

– Olemme erittäin iloisia, että turvallisuusviranomaiset jatkavat toimintaansa Suomenlinnassa. Turvallisuus ja puolustus ovat olleet keskeisiä Suomenlinnan merilinnoituksessa läpi sen 271-vuotisen historian, ja tämä sopimus on oiva jatkumo historialle. Tukikohta vahvistaa niin linnoituksen asukkaiden kuin kävijöidenkin turvallisuutta, toteaa Suomenlinnan hoitokunnan johtaja Ilari Kurri.

Suomenlinnan merivartioasema sijaitsee Suomenlinnan Iso Mustasaarella. Rajattuun alueeseen kuuluu rakennusten lisäksi laitureita ja helikopterikenttä. Suomenlinnassa sijaitsee myös pelastusasema, jonka Helsingin pelastuslaitos miehittää aina kesäkaudella puoleksi vuodeksi.

Tullilla ja Rajavartiolaitoksella on ollut Suomenlinnassa toimintaa vuosikymmenten ajan, ja poliisi perusti saarille tukikohdan vuonna 2017. Yhteistyötä viranomaiset ovat tehneet jo ennen yhteisen tukikohdan perustamista.

– Yhteinen tukikohta sekä tiivistää PTR-toimintaa että helpottaa yhteistyön tekemistä, kun kaikki viranomaiset toimivat samassa paikassa. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että tämä projekti on taas ottanut askeleen eteenpäin, sanoo Helsingin merivartioaseman päällikkö Patrik Liljekvist.

– Nyt allekirjoitettu aiesopimus on luontainen jatkumo Tullin 1980-luvulla alkaneelle läsnäololle Suomenlinnassa. Tulemme keskittämään Tullin venetoiminnan Suomenlinnaan, joka parantaa entisestään Rajavartiolaitoksen, poliisin ja Tullin hyvää yhteistyötä myös merialueilla, kertoo valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Venepoliisi muutti Katajanokalta Suomenlinnaan väliaikaistiloihin huhtikuussa 2017.

– Rakennettava yhteinen tukikohta on suunniteltu nimenomaan tukemaan merialueen valvontaa ja edistämään sen turvallisuutta. Suomenlinnasta pääsee hyvin liikkumaan koko Helsingin edustan merialueelle. Nyt resurssimme ovat siellä, missä poliisin ja muiden viranomaisten valvontaa tarvitaan, sanoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta.

Lisätietoja:

  • Suomenlinnan hoitokunnan johtaja Ilari Kurri, puh. 0295 338 301
  • Rajavartiolaitos, Helsingin merivartioaseman päällikkö, yliluutnantti Patrik Liljekvist, puh. 0295 426 311
  • Tulli, Mikko Grönberg, valvontajohtaja, p. 040 332 2679
  • Helsingin poliisilaitos, ylikomisario Jarkko Lehtinen, puh. 0295 471 641

www.suomenlinnanhoitokunta.fi
www.raja.fi
www.tulli.fi
www.poliisi.fi

Kaikki uutiset