Tutustu Suomenlinnan arkkitehtuurikilpailun ehdotuksiin

Merilinnoitus Suomenlinnan Länsi-Mustasaarelle on tarkoitus rakentaa uusia asuintaloja. Suunnitelmaa maailmanperintökohteen uusille rakennuksille haetaan arkkitehtuurikilpailulla, johon saapui määräaikana keväästä syksyyn vuonna 2016 huimat 157 ehdotusta. Pääosin työt saapuivat Suomesta, mutta osallistujia on myös Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Ranskasta ja Espanjasta.

Nyt voit tutustua kisaan tulleisiin ehdotuksiin kisan järjestäjän, Suomenlinnan hoitokunnan nettisivuilla, jonne on koottu yksi pääkuva kustakin ehdotuksesta. Ehdotukset ovat sivustolla loppuvuoden ajan. Kuvat löytyvät tältä alasivulta.

Viimeistään helmikuussa julkistetaan voittaja. Sen valitsee ammattituomaristo, joka koostuu Suomenlinnan hoitokunnan, Helsingin kaupungin sekä Museoviraston edustajista ja SAFAn eli Suomen Arkkitehtiliiton nimeämistä tuomareista.

Kilpailulla etsitään uusille asuinrakennuksille luonnetta, laajuutta ja toteutustekniikkaa, jotka soveltuvat Suomenlinnan maailmanperintökohteen suojeltuun, historialliseen miljööseen. Päämääränä on, että voittajaksi valittavan työn pohjalta voidaan ryhtyä tarkempaan suunnitteluun. Länsi-Mustasaarelle on määrä rakentaa 6-10 asuntoa pinta-aloista ja ratkaisusta riippuen. Uudet 2-4 rakennusta korvaavat vanhat, huonokuntoiset asuinrakennukset, jotka on rakennettu väliaikaiseen käyttöön 1960-luvulla.

Suomenlinna on Suomen mittavimpia restaurointikohteita. Täydennysrakentaminen ei ole yleistä, joskaan ei aivan tavatontakaan. Tällä vuosikymmenellä maailmanperintökohteeseen on rakennettu yhteensä viisi uutta rakennusta: uusi kauppa ja majoitusrakennuksia avovankilan vangeille. Lähinnä merilinnoituksessa keskitytään restaurointiin. Suomenlinnan restauroinnista, ylläpidosta, esittelystä ja hallinnoinnista on vastannut opetus- ja kulttuuriministeriön alla toimiva virasto Suomenlinnan hoitokunta vuodesta 1973 lähtien.

Lisätietoja:

Kaikki uutiset