Kuvassa syreenipensas täydessä kukkaloistossa

Vapaaehtoiset auttavat pitämään huolta Suomenlinnasta

Maailmanperintökohde Suomenlinnaa pidetään osin kunnossa myös vapaaehtoisvoimin. Eilen 4.8. alkaneelle Unescon kansainväliselle World Heritage Volunteers -leirille osallistuu vapaaehtoisia nuoria aikuisia eri puolilta maailmaa. Leiri järjestetään jo viidettä kertaa Suomenlinnassa.

Nyt alkava leiri järjestetään ensimmäistä kertaa yhteistyössä toisen Suomen maailmanperintökohteen, Vanhan Rauman kanssa. Kaksiviikkoisen leirin aikana nuoret työskentelevät molemmissa kohteissa ja pääsevät näin tutustumaan kahteen maailmanperintökohteeseen.

Työtehtäviin kuuluu maisemanhoitoa ja kunnossapitoa. Raumalla vapaaehtoiset auttavat esimerkiksi rakennusten kunnossapidossa perinteisen menetelmin keittämällä punamultamaalia ja maalaamalla sillä rakennuksia. Suomenlinnassa hoidetaan niittyalueita ja torjutaan vieraslajeja. Viikot leirillä mahdollistavat myös kulttuurien välisen vuoropuhelun ja tutustumisen toisiin vapaaehtoisiin sekä paikallisiin.

– Leiriläisten työpanos on kaikkina vuosina ollut tärkeä ja kulttuuriperinnön suojeleminen yhdessä on tuonut osallistujille antoisia kokemuksia, sanoo Suomenlinnan hoitokunnan työnjohtaja Asko Jääskeläinen, joka toimii leirillä jo viidettä vuotta työnjohtajana.

Vapaaehtoistyöleirin järjestävät Suomenlinnan hoitokunta, Rauman kaupunki ja Allianssin nuorisovaihto yhteistyökumppaneidensa kanssa. Vastaavia Unescon vapaaehtoisohjelmaan kuuluvia leirejä järjestetään tänä vuonna lähes 40 maassa ympäri maailmaa. Suomalaiset nuoret voivat osallistua muiden maiden leireille.

Tule vapaaehtoiseksi

Myös pääkaupunkiseudun asukkailla on mahdollisuus vapaaehtoistyöhön Suomenlinnassa kaupungin järjestämän puistokummitoiminnan kautta. Puistokummiksi voi ryhtyä kuka tahansa, joka haluaa osallistua kulttuuriperinnöstä huolehtimiseen. Suomenlinnan puistokummit auttavat pitämään viheralueita kunnossa muun muassa haravoimalla ja kitkemällä haittalajeja.

Lisätietoja

Kaikki uutiset