Vapaaehtoiset säilyttävät maailmanperintöä Suomenlinnassa

Maailmanperintökohde Suomenlinnaa pidetään osin kunnossa myös vapaaehtoisvoimin, ja työhön voi osallistua kuka tahansa, joka haluaa osallistua kulttuuriperinnöstä huolehtimiseen. Tällä hetkellä Suomenlinnassa on käynnissä kaksi viikkoa kestävä Unescon kansainvälinen World Heritage Volunteers -leiri, jolle osallistuu kolmetoista 18–26-vuotiasta vapaaehtoista yhdeksästä maasta eri puolilta maailmaa.

Espanjalais-italialainen Luca Polles osallistui leirille, koska haluaa osallistua itse omalla työllään säilyttämään yhteistä maailmanperintöä. Luca kokee myös, että leirin aikana hän on oppinut paljon muista kulttuureista ja leiri on ollut hänelle elämää rikastuttava kokemus.

Leiriläiset ovat osallistuneet maisemanhoidon ja matkailuneuvonnan tehtäviin Suomenlinnaa hallinnoivan Suomenlinnan hoitokunnan ohjauksessa. Viikot leirillä tarjoavat mahdollisuuden osallistua maailmanperinnön ylläpitoon ja kulttuurien väliseen vuoropuheluun sekä ystävystymiseen toisten vapaaehtoisten kanssa.

– Järjestämme leiriä Suomenlinnassa nyt neljättä kertaa, ja meillä on näistä tosi hienoja kokemuksia. Leiriläisistä on ollut oikeasti hyötyä linnoituksen töissä, ja kulttuuriperinnön suojeleminen yhdessä on tuonut heille tärkeitä kokemuksia. Toivottavasti pääkaupunkiseutulaisetkin löytävät mukaan vapaaehtoistoimintaan linnoituksessa, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan tapahtumakoordinaattori Paula Lappalainen.

Pääkaupunkiseudun asukkailla on mahdollisuus vapaaehtoistyöhön Suomenlinnassa kaupungin järjestämän puistokummitoiminnan kautta. Suomenlinnan puistokummit auttavat pitämään viheralueita kunnossa mm. keräämällä roskia, haravoimalla sekä kitkemällä rikkaruohoja ja vieraslajeja. Puistokummit saavat itse päättää milloin ja miten usein työskentelevät vapaaehtoisina.

Osana kansainvälistä leiriä järjestettiin 16.8. talkoot, joihin osallistui leiriläisten lisäksi puistokummeja, nuorisovaihto Allianssin henkilöstöä ja Suomenlinnassa toimivan merisotakoulun merikadetteja sekä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki, joka toimii myös leirin suojelijana. Yhteensä talkoopäivään osallistui jopa 50 vapaaehtoista.

– On helsinkiläisten ja Helsingin seudun asukkaiden suuri etuoikeus, että näin laaja, kiinnostava ja arvokas kohde on meille näin helposti saavutettavissa. Kävijämääristä näemme, että matkailjat arvostavat Suomenlinnaa ja se on lisäksi yksi suosituimmista arkisista vierailukohteista seudulla. Kulttuuriperintö vaatii hoitoa ja Suomenlinna suurten käyttäjämääriensä vuoksi aivan erityistä huolenpitoa. Minulle on luontevaa osallistua talkoisiin tällaisena päivänä, jolloin tätä konkreettista kulttuuriperinnön työtä tekevät alueen asukkaat ja kulttuuriperinnöstä huolehtivat kansainväliset vieraat. Olen lisäksi nuorena ollut kaksi kesää töissä Suomenlinnan hoitokunnalla ja siksikin osallistuminen talkoisiin tuntuu läheiseltä. Haluan omasta puolestani kiittää kaikkia jotka ovat osallistuneet näihin talkoisiin, kertoo Anni Sinnemäki, Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari.

Vastaavia Unescon vapaaehtoisohjelmaan kuuluvia leirejä järjestetään tänä vuonna 28 maassa ympäri maailmaa. Muualla Pohjoismaissa ei ole järjestetty World Heritage Volunteers -leirejä. Leirin järjestävät Suomenlinnan hoitokunta ja Allianssin nuorisovaihto yhteistyökumppaneidensa kanssa. Leiri jatkuu Suomenlinnassa perjantaihin 18.8. saakka.

Lisätietoja ja leiriläisten haastattelupyynnöt:

– Paula Lappalainen, tapahtumakoordinaattori, Suomenlinnan hoitokunta paula.lappalainen@suomenlinna.fi tai puh. 0295 338 335

Lisätietoa muista kansainvälisistä vapaaehtoistyöleireistä Unescon maailmanperintökohteissa

Lisätietoa puistokummitoiminnasta

Kaikki uutiset