Suomenlinnan hoitokuntaan saadaan uusi isännöitsijä 1.1.2022. Kirsti Ängeslevä astuu kuvaannollisesti saappaisiin, joita hänen edeltäjänsä ehti pitää jaloissaan yli 34 vuoden ajan. Uuden isännöitsijän laajaan tehtäväkenttään kuuluu muun muassa hallinnoida linnoituksen yli 330 asunnon vuokraustoimintaa.

Aivan uuteen Kirsti ei vuodenvaihteessa astu, sillä isännöitsijän työt ovat jo ehtineet tulla ainakin jonkin verran tutuksi. Kirsti aloitti isännöitsijän sijaisena jo jonkin aikaa sitten, ja sitä ennen vuorossa oli tehtäväkenttään tutustumista kiinteistösihteerin sijaisena.

–  Aloitin hoitokunnassa puistotyöntekijänä elokuussa 1989, ja jo sitä ennen olin ollut täällä kesätyössä.  Silloinen esimieheni ehdotti, että menisin puutarhurikouluun. Kävin koulun ja sitten vielä perään puistopuutarhurin koulutuksen. Hoitokunta on panostanut koulutusasioihin todella paljon – koskaan ei ole sanottu ei, jos on halunnut kouluttautua työssään.

Kirstin työura eteni tiiminvetäjäksi ja ryhmänvetäjäksi sekä kuljetuksen työnohjaajaksi. Kun siivous ulkoistettiin, hänestä tuli siivouksen laadunvalvoja ja kuljetuksen esimies.

– Vastasin jätehuollon päivittäisestä toiminnasta ja siivouksen laadunvalvonnasta. Sitten esimieheni vaihtui, ja uusi esimies totesi melkein heti tavattuamme, että ”sinusta tehdään työnjohtaja”. Lähdin saman tien suorittamaan työnjohtajakoulutusta.

– Olin jo aiemmin pohtinut, onko silloinen hommani oikeasti sitä minun työtäni, ja pohdin haluanko tehdä jotain muuta. Pääsin opiskelemaan kiinteistösihteerin työtä ja myöhemmin sijaistamaan vapaalle jäänyttä kollegaa. Nyt tie on vienyt siihen pisteeseen, että minut on valittu isännöitsijän virkaan.

Viime ajat ovat siis olleet Kirstille yhtä uuden opettelua, mutta pää ei kuulemma ole mennyt aivan pyörälle.

– Jännittää, pelottaa ja ilahduttaa. Vähän pelottaa, että mihin olen hypännyt, mutta en tunnetusti ole pelännyt haasteita – ja pieni pelko on aina paikallaan. Meillä hoitokunnassa työskentelee myös tekninen isännöitsijä, joten pystyn itse keskittymään sopimuksiin ja asukkaiden kanssa asiointiin.

Kirstin mukaan isännöitsijän työ on pitkälti sellaista kuin hän etukäteen kuvitteli.

– Työhön kuuluu esimerkiksi vuokrasopimusten laatimista asunnoista ja muista pienistä tiloista. Teen tiiviisti yhteistyötä vuokravalvonnan ja laskutuksen kanssa. Asuntojen vaihdot, vuokralle laitot ja sopimusten valvonta kuuluvat nekin työkuvaan. Yritän myös kehittää isännöitsijän työtä. Esimerkiksi tietotekniikan hyödyntäminen tulee olemaan kattavampaa. Tällä hetkellä aika ison osan ajastani vie Varuskuntakorttelin peruskorjauksen vaikutukset asukkaiden asumisjärjestelyihin. Isännöitsijä on oikeastaan jotenkin mukana melkein kaikessa, ja siinä minua auttaa pitkä historiani Suomenlinnassa.

– Tavoitteena on myös saada vapautuneet ja hakuun menevät asunnot nopeammin tarjolle uusille hakijoille. Mietin, miten toimisin, jos olisin asukas, ja miten toivoisin minua kohdeltavan. Olen tiukka porrashuoneiden siivouksissa, turvallisuusasiat ja viihtyvyys on huomioitava.

Entä miten Suomenlinnan asunnot saadaan pidettyä sellaisina, että ne houkuttelevat jatkossakin hakijoita?

– Kaikki asunnot ovat erilaisia, yksilöllisiä, ainutlaatuisia. Täällä ei ole bulkkitavaraa. Toisaalta haasteena on, että osa asunnoista on tosi isoja huonemäärään nähden. Suomenlinnahan on ylipäätään asuinpaikkana hieno. Olemme koonneet taustatietoa asuntoa hakeville, jotta he tietävät etukäteen, millainen paikka on kyseessä.

Työ on Kirstille aika lailla kokonaisvaltainen asia, mutta vapaa-aikaakin sentään riittää, ja se täytetään esimerkiksi urheilemalla.

– Olen innokas vesijuoksija. Tykkään kutoa ja leipoa hapanjuurileipää. Ja perhe on tietysti tärkeä!