Moninainen kävijäjoukko

Suomenlinnan kävijäjoukko on monipuolistunut vuosien varrella kansainvälisen matkailun lisääntyessä. Samalla linnoitus on säilynyt tärkeänä käyntikohteena myös pääkaupunkiseutulaisille ja muille suomalaisille.

Vuonna 2018 Suomenlinnassa vieraili noin miljoona kävijää. Eniten kävijöitä vierailee kesäkaudella touko–syyskuussa. Talvikävijöiden määrä on kuitenkin noussut tasaisesti viime vuosina ja vuonna 2018 talvikävijöitä oli lähes 300 000. Suomenlinnan kävijämäärien seuranta perustuu matkustajamääriin lautalla ja vesibussilla. Lisäksi huomioidaan omilla veneillä saapuneet ja poistetaan kokonaismäärästä asukas- ja työmatkaliikenne. Merilinnoituksen vetovoimatekijöitä ovat nähtävyydet, luonto, yhdessäolo ja kulttuuriperintö.

Kävijöitä saapuu kaikkialta maailmasta. Viimeisimmän kävijätutkimuksen mukaan suomalaisten lisäksi viisi suurinta kansallisuusryhmää muodostivat saksalaiset, yhdysvaltalaiset, isobritannialaiset, venäläiset ja espanjalaiset. Ulkomaalaisten ja kotimaisten kävijöiden suhde vaihtelee talvi- ja kesäkaudella. Talvikaudella ulkomaalaisten määrä korostuu. Kokonaiskävijämäärästä 67 % on ulkomaalaisia.

Merilinnoituksen vetovoimatekijöitä ovat nähtävyydet, luonto, yhdessäolo ja kulttuuriperintö.

Kävijätutkimus neljän vuoden välein

Kävijätutkimukset, joista saadaan kattavammin tietoa kävijöistä ja heidän vierailukokemuksestaan, toteutetaan neljän vuoden välein. Viimeisin vuonna 2018 tehty kävijätutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa yhteistyössä kaikkien Suomen maailmanperintökohteiden kesken.

Lue lisää Suomenlinnan kävijöistä

Avaa Suomenlinnan viimeisimmän kävijätutkimuksen tiivistelmä tästä (pdf).

Kaikkien Suomen maailmanperintökohteiden kävijätutkimukset löytyvät kohteiden yhteisiltä verkkosivuilta. Siirry verkkosivuille tästä.

Suomenlinnan tie matkailukohteeksi

Suomenlinnalla on ollut matkailuarvo on jo linnoituksen Ruotsin vallan ajalta lähtien.

Kuvassa Suomenlinnan kesävalvoja pyöräilee. Hänellä on sininen paita jossa valkoisella teksti suomenlinna ja logo. Taustalla muuria ja etualalla valkoisia kukkia.

Hoitokunta kehittää ja koordinoi matkailua

Suomenlinnan hoitokunnan tehtävänä on koordinoida matkailutoimintaa ja sen kehittämistä pitkäjänteisesti. Hoitokunta luo ja vahvistaa rakenteita, joiden varaan matkailupalveluiden tuottajat voivat rakentaa palvelujaan ja tuotteitaan

Kävijäpalveluita tuottaa joukko linnoituksen toimijoita

Suomenlinnassa toimii noin 30 matkailupalveluiden tuottajaa, joiden yhteistyöstä syntyy kävijän Suomenlinna-elämys. Monet näistä ovat pieniä, yhden hengen työllistäviä mikroyrityksiä ja joillekin matkailu on vain sivuelinkeino.

Runsaasti kävijöitä kävelemässä kesällä pääraitilla

Matkailun kasvu maailmalla, Suomessa ja Helsingissä näkyy myös Suomenlinnassa

Maailmassa tehtiin 1,32 miljardia ulkomaanmatkaa vuonna 2017. Yhä useammalla ihmisellä on mahdollisuus matkustaa. Suomeen suuntautuvassa kansainvälisessä matkailussa lyötiin vuonna 2017 kaikki ennätykset. Nämä trendit näkyvät myös Suomenlinnassa.

Kuvassa näkyy kustaanmiekan ammusvarastot, joita ympäröi keltaiset ukonpalkokasvustot. Taustalla näkyy meri

Kestävän matkailun periaatteet

Suomenlinna on aktiivinen toimija paitsi oman kohteensa kestävän matkailun kehittämisessä myös muiden maailmanperintökohteiden eteen tehtävässä matkailun kehittämistyössä kotimaassa ja ulkomailla. Suomenlinna on sitoutunut yhdessä Suomen muiden maailmanperintökohteiden ja kansallispuistojen kanssa kestävän matkailun periaatteisiin. Lue Suomenlinnan merilinnoituksen omalta sivustolta lisää.